Tuesday, June 5, 2012

Hohto


Muistan hämärästi kun noin kymmenen vuotta sitten kun laitoimme yläköyden utopistiselta tuntuvaan kanttiin. Silloin reitti tuntui niin äärettömän vaikealta etten uskaltanut edes ajatella sellaisen kiipeämisestä. Oli kuitenkin hauska kokeilla jotain täysin omien rajojen ulottumatomissa olevaa. No, linja jäi unholaan. Vuodet vierivät ja hieman ruista on kertynyt ranteeseen.

Tänä keväänä kalliolta laskeutuessani taas huomasin kyseisen linjan ja muistin kymmenen vuoden takaisen räpiköimiseni. Voisikohan siitä päästä ylös? Olisinko nyt tarpeeksi vahva haastamaan tuon otteettoman päällekaatuvan pilarin? Laskeuduin reitin ja huomasin että onhan siinä kuitenkin otteita. Siitä pääsee ylös.

Nousukahva köyteen ja projektoimaan. Retti kulkee ensin vähän vajaa 2/3 osaa korkeudestaan helppoja fleikkejä pitkin Ja sitten on vaakahalkeama. Itse asiassa siinä menee Pertun tekemä reitti, jonka nimi on Tredanoia. Pertun reitti poikkaroi vaakahalkeamasta oikealle ja mun reitti kulkee suoraan ylös. Heti alussa oli selvää että heti vaakahalkeaman jälkeen on reitin kruxi. Aluksi kohta näytti jopa mahdottomalta. Pikkuhiljaa muuvi löytyi, pitkä muuvi huonoilla otteilla. Sen jälkeen muutama nihkeä muuvi ja rannari vaan kasvaa. Topista jos pannuttaa eikä varmistaja ole hereillä on tontti todella lähellä. Koitin kerran, onneksi varmistaja oli hereillä ja sai pari metriä köyttä sisään eikä tontti tömähtänyt. Oikeastaan reitti on kuin high ball-boulderi kymmenen metrin korkeudessa.

Eilen pävällä sain vihdoin tehtyä ensinousun tähälle upealle pilarille. Mielestäni, tottakai kun on oma reitti kyseessä, reitti on yksi hienoimmista Pärkiksessä. Se vaatii raakaa voimaa sekä samalla äärimmäistä varovaisuutta. Kruximuuvin jälkeen on psyykkinen kruxi kun hyvältä otteelta täytyy lähteä eteenpäin. Rannari kasvaa ja lopussa on vielä muuvi josta saattaa helposti tippua alas. Todella erityislaatuista otekiipeilyä varsinaissuomalaisella trädikalliolla. Kruxi on hyvin varmistettu mutta kuten jo mainitsin, jos topista pannuttaa voi maa hivellä jalkapohjia, ellei varmistaja ole valppaana.

Niin joo. Reitin nimi on Hohto. Greidistä osaan sanoa sen verran että kruximuuvi yksittäisenä on huomattavasti vaikeampi kuin missään muussa pärkiksen reitissä mitä olen koittanut, itse asiassa varmaan vaikein muuvi mitä olen narun päässä ylipäätään tehnyt. Päiväunessa on helpommat muuvit mutta se on vähän raskaampi kokonaisuus. Paha sanoa. En oo koskaan kiivennyt mitään vastaavaa. No aika näyttää, 8+ tai 9-.

No comments: