Saturday, May 19, 2018

Ennakkotunnelmia Karhunkierrokselle

Kevään aikana on tullut juostua monenlaisella alustalla monenlaisissa maisemissa.
 Kylläpäs kevät menikin nopeasti ja kilometrejä on kertynyt ihan mukavasti. Nyt on viimeiset hetket alkaa jännittämään kahden viikon päässä siintävää Karhunkierrosta. Tai rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että ollaan sitä jo fiilistelty muutaman viikon ajan. Välillä tuntuu siltä, että pääsis jo matkaan, kun taas toisena päivänä kauhunsekaiset aatteet valtaavat mielen ja haluaisi unohtaa koko satamailisen. Sitä se toisaalta on ollut parina aikaisempanakin keväänä vaikka matkat ovat olleet lyhyempiä, joten mistään uudesta tunteesta ei ole kyse.

Talvella pääsi treenaamaan poikkeuksellisesti myös jäällä. Merenjään äärettömyys pistää sanattomaksi
Kirjoittelin alkukeväästä treeniohjelmastani tälle keväälle ja nyt voin todeta pysyneeni ohjelmassa yllättävän hyvin. Tai siis paljon paremmin kuin aikaisempina vuosina. Helppoa treenaaminen ei ole ollut ja välillä on silkan väsymyksen takia tarvinnut jättää lenkkejä välistä, mutta suurempi motivaatio on pysynyt korkealla koko kevään ja pääpiirteittäin kevään juoksut on onnistuneet. Jotenkin tuntuu että se tietää hyvää kesää ajatellen. Toki välihuomautuksena täytynee todeta, että olen lähdössä matkan puolesta täysin tuntemattomalle alueelle, missä mitä vain voi sattua. 
Fyysisesti koen olevani ihan ok kunnossa starttiviivalle. Psyykkinen puoli tuntuu myös olevan kohtalaisessa kunnossa ja sehän näissä taitaa se tärkeämpi puoli ollakin. Todellisuudessa sen, miten kisavalmistelut ovat sujuneet näkee vasta siellä jossain sadan kilsan kohdalla, joten sinne asti täytyy odotella. Pääasia että pääsee rauhallisin ja tavallaan huolista tyhjin mielin matkaan.


Kevään treenaamiset ovat menneet siis hyvin. Neljän viikon syklitys on tuntunut sopivalta ja aina sitä neljännen viikon lopussa on ollut lopussa. Pääosin olen panostanut viikonlopun tupla- tai triplapitkiksiin jolloin pitkälle lenkille ollaan lähdetty aina vähän jo valmiiksi väsyneillä jaloilla. Alkuvuodesta ajattelin, että pisimmät lenkit olisivat jopa 50 kilsan luokkaa mutta siitä jouduin vähän tinkimään ja nyt parhaimmalla viikolla taisin juosta perjantaina 25 kilsaa, lauantaina 40 kilsaa ja sunnuntaina 30 kilsaa.  Lisäksi tein muutaman ajallisesti selkeästi pidemmän treenin jossa väsymystä on saanut vähän treenattua. Treenatessa tällaista pitkää matkaa varten, on maksimivauhti selkeästi tippunut.   Periaatteena pidin, että teen joka viikko yhden vauhdikkaamman treenin, mutta pääpaino on pysynyt pitkiksissä ja vertikaalimetreissä. Tässä vaiheessa kautta, kun kisaan on aikaa enää muutamia päiviä, täytyy tyytyä siihen että näillä mennään.
Loppukevään lenkeillä iloitsemassa kuivista poluista pitkän talven jälkeen

Psyykkeellä on todella suuri merkitys tällaisessa kisassa onnistumiselle. Sitä on melko vaikea treenata. 20 tunnin liikkumisen jälkeen, kun kunnon seinä tulee vastaan, elimistö koittaa tehdä kaikkensa että pysähtyisit ja lepäisit. Karhunkierroksella on reitti ja aikataulu tehty sopivaksi mahdollisimman helppoon juoksuun psyykkisesti. Aikaa oon riittävästi, 36 tuntia. Lähtö on sopivasti puolilta päivin, joten alkumatkan saa taivaltaa virkeänä päivänvalossa. Takaisinpäin tullaan yöaikaan jos aikataulu pitää kutinsa. Silloin väsyttää, mutta joka tapauksessa ollaan tulossa jo takaisin päin. Jakamalla matka huoltopisteiden välisiin etappeihin, matkanteko helpottuu hieman. Vaikka olisi loppu huoltopisteelle tullessa, todennäköisesti pieni lepo ja tsemppaus saa sinut jatkamaan eteenpäin seuraavaan huoltoon jossa sama toistuu.

Ravintopuoli kisaan on asia, jota olen tässä viime päivien aikana miettinyt paljon. Mulle selkeästi parasta ruokaa on kaikki kiinteä ja perusgeelit. Energiapatukoita, snickeressejä ja munkkeja olen syönyt treenilenkeillä. Jollain lenkillä taidettiin poiketa myös mäkkärissä, jossa vedin vegehampparin ja mansikkapirtelön. Täytyy sanoa että sen setin energia-anti oli ehdottomasti parhain koko keväänä. Karhunkierroksella hampparin ja pirtelön saaminen voi logistisesti olla ongelmallista, joten täytyy koittaa syödä jotain muuta. Piispamunkit on hyviä, sekä tietysti voileivät.  Karhunkierrokselle otan mukaan näillä näkymin geelejä, patukoita ja dropbägeihin voileipiä ja piispamunkkeja sekä inkivääriolutta, jolla on mukavasti vatsaa rauhoittava vaikutus meikäläiselle. Pääasia tässä on se että tulee syötyä tarpeeksi ja ruoka pysyy sisällä. Mulla ei onneksi ole suurempia ongelmia ollut tuon ruoan sisälläpysymisen kanssa.
Pieni lomamatka Kroatiaan pisti hymyn huulille. Tässä Visin saarella nauttimasta hyvistä poluista. Taustalla pari koiraa jotka tulivat morjestamaan kulkijaa.
Varustepuolella ehkä suurimmaksi kysymykseksi nousee kengät. Oikeastaan mulla on kaksi vaihtoehtoa joilla lähden matkaan ja toiset on sitten dropbägissä matkan varrella. Todennäköisesti valitsen lähtöön s-lab ultrat ja laitan sense ridet bägiin reitin puoliväliin. Matkaan lähden näillä näkymin shortseilla ja t-paidalla ja yöksi pakkaan mukaan jotain vähän lämpimämpää riippuen sääennusteesta. Kuivia sukkia laitan molempiin dropbägeihin jos jalat sattuu kastumaan. Tällaisissa kisoissa on tietyt pakolliset varusteet, jotka täytyy kantaa mukana. Vaatetta, energiaa, vettä ja muuta tilpehööriä. Ja sitten ajattelin ottaa sauvat. Kaikki mukaanlähtevä tavara menee liivissä. Todennäköisesti pärjään 5-litraisella s-lab sense liivillä mainiosti.

Toivottavasti olen kahden viikon päässä myös "ihan ok"-kunnossa maaliviivalla. Todennäköisesti, olisi ihme jos ei olisi, juoksun jälkeen on kuitenkin jonkinnäköistä "pientä" tuntemusta havaittavaissa kropassa jos tuon matkan taivaltaa. Rauhassa vaan matkaan niin hyvä tulee. Alun vaarat ovat sen verran jyrkkiä, että siinä keuliessa saa loppumatkasta melkomoisen kärsimysnäytelmän aikaiseksi. Joten mieluummin jonon häntäpäässä kuin, keulilla puuskuttamassa.

Kävi miten kävi, parin viikon päästä olen tätäkin kokemusta rikkaampi. Lähden todella hyvin mielin matkaan ja toivotaan että kaikki menee hyvin. Tsemppiä myös kaikille kanssakisaajille. Sanokaa moro, kun juoksette ohi meikäläisen taapertaessa kohti maalia!!

No comments: