Thursday, May 31, 2012

Kiipelilyrepun sisältö

Jaaha. Taas on matka melkein kuukauden lähempänä. Viime tekstistä on hieman aikaa, mutta kaiken voi laittaa viime aikojen täydellisten kiipeilykelien sekä maailman siisteimmän trädiprojketin piikkiin.

Tällaisella matkalla varusteet ja välineet kiinnostavat varmasti monia. Mua ne on ainakin kiinnostaneet ja olenkin jonkin verran miettinyt varustearsenaalia ja jokseenkin paketti alkaa olemaan kasassa. Aika paljon on tullut uutta kamaa hankittua, lähinnä vaatteita, teltta ja kengät. Noi kamat kyllä toivottavasti ovat käyttökelpoisia vielä tämän reissun jälkeenkin. Pääasiassa olen koittanut panostaa keveyteen jonkin verran. Nykyään on saatavilla todella kevyitä varusteita jos vertaa esimerkiksi vuoteen 2004. Huonona puolena kevyissä varusteissa tuppaa olemaan korkeahko hinta joten tyhjätaskun täytyy tarkkaan miettiä mitä tarvitsee, laatuun kannattaa panostaa. 

Viime perjantaina sain viimein aikaseksi punnita kiipeilyrepun painon. Mitä kiipeilyreppu sitten sisältää? Pakkasin 55l. reppuun makuupussin, makuualustan, teltan, untuvatakin, kuituhousut, primaloft rukkaset, keittimen, 2 kaasupatruunaa sekä pipon. Näille tuli painoa hieman alle 9kg. Toki täytyy muistaa että todellisuudessa painoon tulee lisää ruoat sekä muuta sälää. Kokonaisuudessaan kuitenkin pärjään reilusti alle 15kg repulla, mikä on mielestäni ihan kohtuu paino. Kaiken lisäksi mulla on vielä todella painava makuupussi, yli 2 kiloa. Siitä sais helposti nipistettyä yhden kilon mutta vanha on kuitenkin aikast lämmin ja laatupussi kuitenkin. Hyvät unet on ehkä tärkein seikka onnistumisessa.

On hankalaa miettiä että mitä sitä siellä vuorella sitten tarvii. Loppupeleissä eihän siellä niin kauheasti. Jotenkin ajatus retkikuntatyylisestä kiipeilystä puistattaa minua. Khan tengri onkin vähän niinkuin semiretkikuntakiipeilyä. Perusleiri on fixattu ja kiipeily, tai ainakin mun kiipeily, on pitkälti alppityylistä. Päivä kiipeilyä ja leiri pystyyn. Tosiasiassa leiripaikat harjanteella on aika rajoittuneet joten sitäkin täytyy vähän miettiä, mutta alppityylihenkisyys täytyy muistaa pitää yllä, en aio tehdä kiinteitä leirejä vaan hoitaa homman yhdellä teltalla.
Vuorella ei oikeastaan sitä kamaa loppupeleissä ihan kauheasti tarvitse, välttämättömät kiipeilykamat ja leirikamat. Ja kiipeilykamaa ei paljoa tarvitse kun yksin on liikenteessä. Täytyy muistaa yksi seikka joka pätee myös esimerkiksi vaeltamiseen: Kun lähtee kiipeämään vuorta, tarvitset mukaan ainoastaan tavarat jotka ovat välttämättömiä vuoren kiipeämiseen, ei muuta. Helposti reppuun eksyy kaikkea turhaa kamaa ja monta pientä turhaa esinettä painaa lopulta aika hiton paljon. Viime syksyn Haltin reissullakin näin liian monta retkeilijää jotka polvet notkuen tasapainottelivat 30-40kg repun alla, kun oma reppuni painoi maksimissaan 10kg. Ja voin sanoa että mulla oli ihan yhtä pätevät varusteet teltasta lähtien mukana kuin niillä muillakin. Nälässäkään ei tarvinnut olla. Asia vaan on niin että en tarvii 3 kilon telttaa tai makuupussia, enkä todellakaan tarvii paistinpannua ja kirvestä. Light is Fast!

Tarkastellaampa lähemmin repun sisältöä. Telttana minulla on kohtalaisen kevyt mutta silti tukeva yksikerrosteltta. Olen jo pitkään suosinut yksikerrostelttoja juuri keveyden puolesta. Kondensaatiovesi aiheuttaa joskus, kun sataa ja on kuuma, vähän harmia mutta mielestäni se on niin vähäistä et ei haittaa. Yksikerrostelttojakin on monenlaisia. Itse päätin valita kohtalaisen raskaan mutta toisaalta pomminkestävän Mountain Hardwearin EV Directin, painoa noin 2kg.
Vaatteet ovat toinen tärkeä osa varustautumista ja niihin kannattaa panostaa. Kerrospukeutuminen on kaiken a ja o. Yläkroppa on se osa ihmisestä joka palelee joten siihen paneudun ensin. Alimmaisena olen usein käyttänyt merinokerrastoa. Merino-villa on siitä hyvä aine että se siirtää kosteuden tehokkaasti iholta ulompiin kerroksiin pysyen mukavasti lämpimänä. Lisäksi se ei ala haisemaan kovin helposti. Merinon päällä on powerstretch paita jonka. Monessa tapauksessa tämä riittä kuoritakin alla. Jos on kylmempi voi alle heittää vielä kuitutakin. Kuitu on siinä mielessä paljon parempi ratkaisu kuin esim. paksumpi fleece että se painaa noin puolet vähemmän ja on silti lämpimämpi. Todella kylmiä hetkiä varten minulla on H-lokero rakenteinen untuvatakki jonka voi heittää kaiken päälle.
Alaruumiissa mulla on suurimman osan aikaa softshell housut. Jos tulee kylmä alle voi heittää powerstretchit ja sitten on vielä kylmempiin hetkiin kuituhousut, kevyet ja lämpimät. Olen arponut että kannattaako ottaa ollenkaan kuorihousuja. No, matkaan lähtee varmaan kevyen puoleiset gore-housut mutta en ole ollenkaan varma pidänkö niitä hetkeäkään.
Asusteista lähinnä kengät ja hanskat ovat tärkeimmät Khan Tengrillä. Vuonna 2004 valitettavan usea huipulla käynyt kiipeilijä kärsi paleltumista. Itse en todellakaan halua menettää isovarvasta, joten näihin olen jonkin verran panostanut. Kengiksi ostin järeät ylävuoristopopot. Yhdet lämpimimmistä ja kevyimmistä mitä markkinoilta löytyy, La Sportivan Olympus monsit. Hanskoina on ilman lämpötilasta riippuen perus sormikasmalliset hanskat ja paksut Primaloft-rukkaset.
Makuupussi on muutaman vuoden vanha Puolalainen mittatilausmakuupussi. Makuualustana toimii Thermarestin Neoair joka taitaa tällä hetkellä olla yksi  niistä keveimmistä markkinoilla.
Keittiöpuolella mulla on Jetboil Sol. Tämän keittimen pitäisi toimia paremmin kylmässä ja korkealla kuin normaali Jetboilin ja pakkautuu todella pieneen pakettiin sekä tietysti on kevyt.
Lisäksi reppuun tulee peruskamaa kuten otsalamppu, aurinkolasit, keltalinssiset laskettelulasit, puhelin, mahdollisesti joku pieni ja kevyt kirja sekä tietysti tarpeellinen määrä ruokaa. Ruoka on lähinnä pakastekuivattua pussiruokaa sekä kaikkea muuta mistä saa paljon energiaa, plussaa on, jos se maistuu hyvältä.

Kiipeilykama mitä otan mukaan on, kuten jo sanoin, aika minimalistista. Nousukahva, muutama sulkkari, pari slingiä, pari jääruuvia, pari hakaa, jääraudat, kevyt jäähakku, laskeutumislaite, kypärä sekä valjaat. Lisäksi olen ajatellut ihan varmuuden vuoksi ottaa muutaman  metriä ohutta (7mm) köyttä, ihan vaan sen takia jos fixatut köydet näyttää niin paskoilta ettei niistä viitsi laskeutua tai nousta ylöspäin. Näillä mennään!

No comments: