Thursday, January 5, 2012

Vuorikiipeilytreeniä tasamaalla

Vapaapäivä ja aurinko nousee pian lähes pilvettömälle taivaalle. Viikonloppu ja uusivuosi meni mökillä rauhallisissa merkeissä ja nyt on alkuviikko työskennelty. Aina iltaisin ja aamuisin on jäänyt aikaa treenaamiselle. Tällä hetkellä treenaamiseen menee aikaa viikossa noin 10-15 tuntia. Olen koittanut syklittää harjoittelua 3-4 päivän jaksoihin. 
Tosiasiahan on että mä en tiedä treenaamisesta juuri mitään. Enemmän mennään silleen tuntumafiiliksellä. Mutta kyllä se on aikasemminkin näyttänyt toimivan. 

Tärkeintä motivaation kannalta on, että harjoittelu on tarppeksi monipuolista. Esimerkiksi nyt menneen neljän päivän aikana olen treenannut seuraavasti: 
-Sunnuntai: metsälenkki mahdollisimman paljon mäkiä linkittäen, yhteensä 200 m vertikaalia ja horisontaalisesti vähän yli 10km, aikaa kului 1,5h.
-Maanantai: Boulderointia 1,5 h. ja pieni punttitreeni 0,5h jonka jälkeen 60min. intervalliohjelma kuntopyörällä
-Tiistai: Normi lenkki metsässä hieman yli tunti
-Keskiviikko: Mäkitreeni, tämä on tehokasta, nyt oli vuorossa 16 x 50m. vertikaalia hirvensalon hiihtokeskuksessa 18kg. reppu selässä. n.2h.
Tänään on siis ansaittu lepo ja kevyttä boulderointia.

Täällä eteläsuomessa ylämäkeenkävelyn treenaaminen ei oo kovinkaan helppoa. Korkein sopiva mäki taitaa olla Hirvensalon hiihtokeskus ja siellä korkeuseroa on huimat 50m. 
Mutta kyllä siinäkin saa hyvin sovellettua. Muutama viikko sitten aloitettiin 10 nousukerrasta ja joka viikko tulee yksi kerta lisää. Nyt mennään 16. kerrassa ja ens viikolla 17 kertaa jne. Ainakin kahtena viime vuotena toi on osoittautunut toimivaksi treeniksi myös isommille mäille. Helpompaa ois tietysti jos hirvensalossa nousisi vaikka 700 metrinen mäki. Ei tarttis ravata niin montaa kertaa. Mutta minkäs teet.

Pääasia tässä touhussa taitaa olla kuitenkin että hapenottokyvyn saa mahdollisimman hyväksi. Vuorilla suoritteet kestää niin kauan että ois hyvä jos reidet ei rupee hapottamaan ensimmäisellä sadalla metrillä. Esim. Khan Tengrin ykkös ja kakkosleirin väli on hyvin jyrkkää, välillä pystysuoraa, lunta ja jäätä 4500 metristä 5500 metriin joten just tollaista maastoa varten täytyy treenata. Korkeus asettaa myös oman haasteensa hapenottoon, joten olen järkeillyt että täytyy treenata reserviä tarpeeksi ni ei rupee hapottaan.

Tänä vuonna talvinen Turku ei ole kovin kuvauksellinen joten laitetaan muutama kuva kahdeksan vuoden takaa Khan Tengriltä
Reitti ykkös ja kakkosleirin välillä

Khan Tengri. Reitti kulkee selkeää harjannetta pitkin
oikeanpuoleiselle huipulle, pik Chapayevalle, josta kävellään
satulaa pitkin länsiharjanteelle jota pitkin kiivetään huipulle

Pohjoinen Inylchek-jäätikkö
Ykkösleiri
  

No comments: