Tuesday, April 25, 2017

Kehon ja mielen peliä poluilla ja kallioilla


Kevät on ollut tähän mennessä kylmä. Mun blogin kirjoittelu on jäänyt vähemmälle ehkäpä siitä syystä ettei varmaan ole ollut mitään kirjoitettavaa. Nyt auringonsäteet lämmittävät mukavasti ja mietin minne sitä tänään juoksisi. Mieli ja keho heräävät kevään mukana. Eteläisen Suomen lyhyt talvi on tuntunut pitkälle. Puoli vuotta sitten juoksin viimeksi kisan Vaaroilla ja siitä tuntuu olevan ikuisuus. Kuukauden päästä alkaa taas Buff Trail tour ja kuten parina aikaisempanakin vuotena odotus on kova. Muutama pieni seikka aiheuttaa kuitenkin epävarmuuden tunteita tulevia kisoja silmällä pitäen.

Jäiset tiet
Juokseminen on jäänyt viimeisen puolentoista kuukauden aikana vähemmälle. Viimeisestä hyvästä treeniviikosta on aikaa. Alkukevään liukkaat jääkelit saivat pohjekivut äitymään infernaalisen koviksi. Virheenä jatkoin vain treenaamista ja molempien jalkojen pohjelihakset pääsivät tulehtumaan. Jo pelkkä kävely tuotti ajoittain tuskaa. Treeniohjelmat jäivät vääjäämättäkin vajaiksi. Suunnittelin kevääksi lukuisia pikkukisoja joihin en ole yhteenkään vielä osallistunut. Lyhyenkin tauon jälkeen aloittaminen on aina vaikeaa. Välillä sitä tavallaan kyseenalaistaa koko homman järkevyyden ja mieli ja keho vaatii paljon motivoimista
Parin viikon totaalitauko juoksemisesta sekä rauhallinen aloittelu tekivät parantavan tehtävänsä ja pikkuhiljaa alan taas nauttia juoksemisesta niin kuin kuuluu. Eilen kipittelin parin tunnin metsälenkin ja askel kulki mukavasti. Oon nyt juossut kehon tuntemusten mukaan ja heivannut sykevyön jonnekin mistä sitä on vaikeaa löytää. Helposti niitä käppyröitä alkaa seuraamaan liian tarkkaan ja ainakin mun kohdalla homma muuttuu vähän psyykkiseksi. On kiva juosta vaan juoksemisen ilosta ja katsella kun maisema vaihtuu. Aivan kuten juoksin viime vuonna parhaissa kisoissani. Se on äärettömän meditatiivista toimintaa. Juoksemista parhaimmillaan.
Kun pitkittyneiden pohjeongelmien takia juoksemisesta katosi maku, keskityin toiseen rakkaaseen lajiin, kiipeilyyn, lähes yksinomaan. Se on ollut nautinnollista. Viime viikolla teimme retken Ruotsin kiipeilymekkaan Bohusläniin ja siellä oli upeaa. Kelit sattuivat kohdilleen ja keväisen auringon lämmössä oli nautinnollista viettää aikaa mukavassa seurassa mukavan harrastuksen parissa.
Masken! Halkeamien halkeama!
Aurinkoista kiipeilyä Bohuslänissä
Kylmät kevätilmat ovat olleet otollisia vanhojen projektien työstämiseen myös täällä kotipuolessa. Luolavuoreen sain noustua yhden pari vuotta sitten harjaamani boulderin. 8 metriä korkea linja on korkeudeltaan monen paikallisen köysireitin veroinen. Reitin nimeksi tuli Saran kirahvi ja reitti on teknisyydeltään jotain 6c:n luokkaa. Ei mikään huippuvaikea mutta korkeus ja vaikeimmat muuvit juuri ennen toppikahvaa tekevät siitä ensiluokkaisen boulderreitin. Tuollaisten reittien kiipeäminen on mielen tyhjentävä kokemus. Odotat sopivaa hetkeä lähteä reitille, tartut aloitusotteisiin ja pam, yhtäkkiä olet ylhäällä. Kaikki muistikuvat itse kiipeämisestä ovat kadonneet jonnekin keskittymisen syövereihin. Ylhäällä mielen täyttää adrenaliiniryöpyn aiheuttama autuus. Tuollaista ei voi kait suositella kenellekään mutta on se vaan siistiä.Kustavin Hopiavuoren Kuningaslinja-projekti on pyörinyt mun mielessä aina keväisin jo muutaman vuoden ajan. Tänä keväänä tuntuu taas, että kiipeilykunto on mennyt askeleen eteenpäin ja nyt tuo linja saattaisi olla jopa mahdollista kiivetä.  Kyseinen linja on myös henkisyydellään omaa luokkaansa ja se asettaakin omat rajoitteensa, vaikka teknisesti kiipeily onnistuisikin. Linja on myös kauneudessaan omaa luokkaansa ja tiukkaa tykitystä lähtöotteista toppiin koko ajan vaikeutuen ylöspäin. Täydellinen linja.
Kuningaslinja

Nyt Juokseminen taas kulkee ja tässä on muutama viikko hyvin aikaa saada kuntoa kohennettua ennen ensimmäistä päätavoitetta, Karhunkierrosta Kuusamossa. Tulevat viikot pitävät sisällään pitkää rentoilua lenkkipoluilla, tiukempaa tykitystä asfaltilla sekä muutamia lyhyempiä kisoja. Eiköhän se luottavainen kisafiiliskin sieltä löydy kun saa taas vähän kilometrejä alle.  

 
Ei se kengistä ainakaan jää kiinni
 

 


No comments: