Sunday, July 24, 2011

Buoux


Istun Helsinki-Vantaan lentokentällä ja odottelen bussia kotiin. Se lähtee vajaa tunnin päästä joten tässä ehtii hyvin kirjoitela viime viikon tapahtumat.


Kuten jo taisin mainita, sää Alpeilla oli kovin sateinen joten päätimme vuokrata auton viime sunnuntaina ja suunnata kohti etelää.  No, auto saatiin maanantai aamuna ja lähdettiin ajamaan, vailla määränpäätä, suuntana etelä.Matkaan lähti Suomalaisen nelikon lisäksi Kanadalaisvahvistus Aileen. Hankittiin topot koko Etelä-Ranskan alueelle joten suurimmaksi vaikeudeksi jäi vain valitseminen mitä hienoimpien kallioiden väliltä. Matkalla ajatus suuntautui Buouxin suuntaan, lähinnä sen legendaarisen maineen vuoksi.


Buoux sijaitsee Hieman Marseillesta pohjoiseen Aptin kaupungin läheisyydessä. Kun päästiin perille mentiin heti lähettämään. Uskomatonta pokettivääntöä ja jokaisen kiipeilykerran päätteeksi ihmeteltiin kiipeilyn hienoutta ja jokainen reitti oli aiva helvetin siisti. Illalla löysimme lopulta etsinnän jälkeen leirintäalueen Bonnieuxin kylästä, hieman Buouxista länteen. Meillä oli vain kaksi pientä telttaa joten herrasmiehinä annoimme Aileenin Bivittää ulkosalla. No oli sillä bivypussi ja Ski stationilta lainattu filtti, mut aamun valjetessa ukkossateen merkeissä kävi hieman sääliksi kun me oltiin kuivassa teltassa. No ei se tainnu haitata:)


Seuraavat päivät aina eiliseen saakka kiivettiin Buouxissa. Ensin oli tarkotus mennä myös Verdoniin mut ei sit jaksettu lähtee. Buouxissa riitti viideksi kiipeilypäiväksi ihan tarpeeksi tekemistä. Paljon poketteja, pystysuoraa, päällekaatuvaa, släbiä ja mahtavia reittejä. Taas tuli todettua muuten että släbit eteläranskassa on todella vaikeita verrattuna pystympään lähetykseen.


Eilen illalla ajetttiin Geneveen jossa me laurin kanssa hypättiin pois kyydistä ja muut jatko takasin sateiseen Chamonixiin. Löydettiin pitkän etsinnän jälkeen sopivan hintainen hotelli ja lauantai vietettiin Genevessä.








Bonnieux

Koko tiimi

Jotenkin tuntui hieman haikealta jättää aurinkoinen Etelä-Ranska ja muutenkin olisi ollut kyllä kiva jatkaa vielä alppikiipeilyäkin. Mut Toisaalta on kyllä kiva tulla nauttimaan Suomen kesästäkin hetkeksi ennen kuin työt taas viikon päästä koittaa. Kaiken kaikkiaan matka on ollut mahtava. Tietysti olisi ollut mukavampi saada alpeilla enemmän aikaan mut kelleille ei voi kauheesti mitään. Ja Etelä-Ranskassa oli kyllä todella hyvää lähetystä.....Suosittelen..

Sunday, July 17, 2011

Kuvia viimepäiviltä

Torstaina käytiin La Fayet:ssä kiipeemässä sporttia Perjantai ja lauantai vietettiin Aiguilles Rougesin puolella. Saatiin kiivettyä Muutama hieno reitti, yhteensä hieman yli kilometri kiipeilyä. Perjantaina kiivettiin Oraison niminen reitti, 450m helppoa mutta hienoa lähetystä. Illalla Kävin seikkailemassa hieman itsekseni. Mahtavaa olla yksin vuorilla. Eilen kiivettiin Indexille eteläseinältä yks reitti. Ihan hienoa kiipeilyä, paitsi edessä oli todella hitaita ranskalaisia ja kun päästiin toppiin jouduttiin odottamaan ranskalaisen perheen takana vähän turhan kauan. Lopulta kuitenkin päästiin kunnialla alas. 

Tässä muutamia kuvia viimepäiviltä.

Puistossa syömässä eväitä

Lauri tulee perästä

Lauri ja Teppo topissa

Sumuinen keli vuorilla

Ihan pilvessä

Lasketumassa

Bivypaikka

Venataan ranskalaisen perheen jäljessä 

Sääennuste näyttää seuraaviksi päiviksi supersurkealta joten ajateltiin vuokrata auto ja ajaa etelän aurinkoon ja lauantaina onkin jo lento Suomeen.

Thursday, July 14, 2011

Küfner arete

Säätiedotus näytti maanantaina hyvää alkuviikolle. Teppo oli tullut sunnuntaina ja suunnittelimme sopivaa kiivettävää seuraaville päiville. Tepon ehdotuksesta lähdettiin kiipeämään Italian ja Ranskan rajalla olevaa küfner harjannetta Mont Mauditille.

Maanantai aamuna tarvittavat ostokset ja Hissiasemalle. Edellispäivien huonot säät olivat estäneet monilta Pääsyn midille ja se näkyi hissijonoissa. Noin kolmen tunnin odottelun jälkeen pääästiin hissiin ja eikun ylös. Sää oli mitä parhain. Käveltiin suoraan La Fourchen majalle ja nukuttiin, tai lähinnä yritettiin nukkua, yö. Maja oli ihan täynnä ja tunnelma sen mukainen. Liian kuuma ja oikeestaan odottelin vaan et kello lyö kolme ja päästään kiipeemään. No kävihän se kello ja vihdoi sai virittää raudat jalkaan ja repun selkään.

Kiipeily oli hienoa. Olen joskus aikasemminkin kiivennyt kyseisen harjanteen ja taas oli hienoo. Helppoa mixtaa ja huoletonta. Sain pojilta luvan liidata koko matkan.

Aamupäivällä päästiin alas ja chillailtiin loppupäivä vanhassa lautakasassa cosmiques majan vieressä. Iltaa kohti sää alkoi muuttumaan ja tuuli yltyi. Joku oli pistänyt majan oven paskaksi ja oven virkaa ajoi vanha täkki. No jokatapauksessa saatiin hyvät yöunet nukuttua ja aamulla käveltiin hissiasemalle räntäsateessa. Ankee keli. Tämä tapahtui siis eilen. Nyt tänään oltiin La Fayessa kiipeemässä vähän sporttia ja saatiin myös uusi oululaisvahvistus espoosta: Juha.

Huomenna suunnataan Indexin suuntaan kiipeemään kallioreittejä pariksi päiväksi ja sunnuntaiksi onkin luvattu paskaa keliä taas.

La Fourchen lähestymisellä

Tacul aamuyöllä

Küfnerin lumiharjanne

Valkea vuori

Alastuloa Mauditin harjanteella



Teppo hyppää reunarailon yli

Laskeutumista Mauditilla

Jätkät yrittää lähtee tuulessa lentoon

Lautakasassa on mukavat oltavat
Räntäsateessa hissiasemalle

Sunday, July 10, 2011

Majorette tacher & Papillons arete



Viikko alkaa olla lopuillaan, ensimmäinen viikko Chamonixissä. Paljon on tullut käveltyä, telttailtua ja jonkin verran myös kiivettyä. Teppo tuli tänään ja huomenna lähdetään taas ylös.Säät on ollu todella vaihtelevia eikä mistään saa oikeen luotettavaa sääennustetta, joten ollaan tyydytty kiipeemään lyhyempiä reittejä plan des aiguillesillä, väliasemalla josta hissi jatkaa Aiguille du midille.


Perjantai aamuna otimme ensimmäisen kabiinin ylös väliasemalle tarkoituksenamme kiivetä Majorette tacher Blaitierin punaisella pilarilla. Olen kiivennyt reitin aikaisemminkin muutama vuosi sitten mutta sen hienouden takia lähdimme uudestaan kiipeämään tuota mahtavaa linjaa. Reitti on vain viisi köydenpituutta mutta todella mahtavaa kiipeilyä. Alussa on yksi helpompi kp jonka jälkeen loput on jokseenkiin vaikeampaa alhaalta asti ylös samoja halkeamia pitkin. Mahtavaa.


Seuraavana päivänä kiipesimme myöskin aikaisemmin kiipeämäni Papillons-harjanteen Peignellä. Reitti on varmasti helpoimpia väliasemalla olevia reittejä, mutta voisin suositella sitä kaikille jotka tulevat ensimmäistä kertaa Chamonixiin kiipeilemään. Ei kovin vakavahenkistä kiipeilyä mutta puitteet on mahtavat, helppo lähestyminen ja laskeutuminen ja kiipeily on kohtalaisen ilmavaa.



Väliasemalla on muutenkin kiva bivittää. Pieni turkoosin sininen järvi luo idyllisyyttä ja vuoret nousevat mahtavina taustalla. Murmelit hoitavat jokapäiväisiä askareitaan kaivaen tunneliverkostoja rinteisiin ja naakat liitelevät nousevissa ilmavirtauksissa. Kerrassaan mahtava paikka. Tänään aamulla tehtiin kävelyretki tarkastelemaan Pilier Cordierin lähestymistä. Sinne seuraavaksi kun kalliota kiivetään.

Huomenna aamupäivällä lähdetään ylös tarkoituksenamme kiivetä kolmestaan Kufner harjanne mont blanc du mauditilla. Sääennuste näyttää pariksi päiväksi toistaiseksi lupaavalta mutta loppuviikoksi on taas luvattu sadetta. Onneks on kiipeilyn maailman cupin osakilpailu ni pääsee fiilistelemään sitä.  

Thursday, July 7, 2011

Children of the moon & Pedro Polar



Viime lauantaina päästiin lentomatkan jälkeen Geneveen josta tultiin Alpybussilla Chamonixiin. Bussi toi meidät suoraan Ski stationille josta olin varannut meille paikat yöksi. Ilta palloiltiin kylillä, syötiin pizzat (ei muuten kannata syödä Ranskassa pizzaa) ja mentiin nukkumaan. Ainoa asia joka yötä häiritsi oli samassa huoneessa nukkuva tanskalainen heppu joka kärsi jonkinlaisesta uniapeasta ja kuorsasi aivan helvetillisesti kunnes sen kaveri potkasi sitä. Äijä hiljeni. Aamulla suoritettiin tarpeelliset ostokset ja otettiin suunta kohti Montenversin juna-asemaa.

Matka Aiguilles des enverssiin kulkee ensin Montenversin junalla ylös ja sieltä tikapuita pitkin mer de glassin jäätikölle. Jäätikköä pitkin kuljetaan pari kilometriä kunnes noustaan oikealta puolelta ylös tikapuita pitkin. Yläosasta kulkee polku aina Enverssin majalle asti. Me olimme päättäneet ottaa telttailukamat mukaan tällä kertaa löysimmekin mahtavan telttapaikan jossa asustelimme muutaman päivän ajan.


Maanantaina oli ensimmäisen reitin vuoro. Olimme alustavasti  suunnitelleet paikan klassikkoa Marchand du Chables-reittiä. No, muutamat muutkin olivat ilmeisesti päättäneet kiivetä saman klassikon joten me vaihdettiin reittiä. Läheltä Löytyi yhtä vaikea mutta tasaisempi Children of the moon. Jaettiin liidit niin että Lauri kiipeä helpommat kp:t ja minä vaikeemmat. Reiitti oli hieno. Aluksi helpompaa kolmisen köydenpituutta sen jälkeen muutama kp kutosta ja sit vielä loppuun joku helpompi. Monipuolista kiipeilyä. Halkeamia, släbiä, kunnon otekiipeilyä yms. Kaiken kaikkiaan kaikki meni hienosti ja alkuiltapäivästä päästiin pitämään sadetta teltalle.


Tiistaina olimme alun pitäen suunnitelleet kiipeävämme Jonkun paikan pitemmistä reiteistä jotka ovat n. 850m pitkiä. Yöllinen sade sai kuitenkin mielen muuttumaan ja päätimme lähteä koittamaan vajaa neljäsataa metristä Pedro Polaria. Tällä reitillä kiipeily oli jokseenkin vaikeampaa ja eteen sattui varmasti elämäni vaikeimmat 6b:n köydenpituudet. No joka tapauksessa Sain kiivettyä reitin kaikki vaikeimmat köydenpituudet puhtaasti ja Lauri lähetti loput. Reittinä Pedro Polar oli ehkä hienointa kalliokiipeilyä johon olen Chamonixin suunnalla törmännyt. Puitteet kohdillaan; leveitä ja kapeita halkeamia, herkkiä släbejä, pystysuoraa ja kaiken kaikkiaan todella tasaista kiipeilyä. tähän reittiin menikin sitten aikaa jonkin verran enemmän ja Teltalle päästiin 12 tuntia sieltä lähdön jälkeen onnellisena ja nälissään (koko päivän aikana tuli nautittua 2 snikkerssiä yhteensä).


Keskiviikko pidettiin lepopäivää ja ajateltiin et tänään ois aamulla kiivetty vielä se Marchand du chable, mutta tummat pilvet vesitti ajatukset ja päätettiin lähteä alas laaksoon pitämään keliä. No niin kuin usein ennenkin keli parani koko matkan ajan ja vasta nyt iltapäivällä alkoi satamaan vettä.

Seuraavien päivien suunnitelmat liikkuu väliaseman suunnalla. Kelit on aika epävakaat ja täytyy kattoo onks millekkään suuremmille reiteille asiaa. Frendon lopppu on vissiin todella jäisessä kunnossa ja kuulimme juuri että alkuviikolla kaksi Brittiä oli pudonnut kuolemaansa kyseisellä reitillä. Ei nyt ehkä ensimmäisenä siis sinne. Muutenkin korviimme on kantautunut ikävän paljon ikäviä uutisia, varsinkin Blanckin perusreitiltä. Jääreitit on tavallista huonommassa kunnossa aj tavaraa tulee alas.  Täytyy ite pysytellä harjanteilla ottaa turvallisesti.

Suraavaan kertaan!

Friday, July 1, 2011

Matkalle

Viimeinen päivä duunissa ennen lomaa. Huomenna Lähtee lento taas kerran kohti Geneveä ja Ranskan alppeja. Kyllä tätä matkaa on taas tullut odotettua. Viime kesänä oli lomaa vaan kaksi viikkoa ja se olikin aika synkkää vapauden kannalta katsottuna. No pääsihän siinä käymään Lofooteilla, ja sai siinä joitain reittejä kiivettyä.

Nyt tosiaan Lähden Chamonixiin. Koko kevät on tullut reenattua kohtalaisen vakavasti, ehkä enemmän peruskuntoon keskittyen, mutta kiipeily on myös kulkenut paremmin kuin koskaan. Tuntuu et nyt on selkeesti paremmassa kunnossa kuin koskaan. Lupaa hyvää sen puolesta.

Pakkaushommat on kanssa kerrankin ajoissa. Olohuonee lattia on kaman peitossa ja ihmetyttää miten ne saa mahtumaan kahteen reppuun. No, on ne ennenkin mahtuneet. Loppupeleissä alpeille ei kauheen suurta varustemäärää tarvii kantaa. Joitain vaatekappaleita ja kiipeilykamat. Jos jotain puuttuu, niin sen saa aina sieltä.

Läppäri lähtee matkaan ja koitan päivittää tänne miten matkalla menee, sekä kun saadaan jotain lähetettyä, jos saadaan. Ens viikoks on alustavasti luvattu ok keliä.